.
.
Over
.

Over Creativityn

Ik hoef niet uit te leggen dat creativiteit ongelooflijk belangrijk is in de 21ste eeuw. Creativiteit vormt de basis voor het oplossen van de complexe en urgente problematiek waar we als mensheid voor staan. 

Er wordt in vele wetenschapsdisciplines onderzoek gedaan naar creativiteit. Uit ervaring weet ik dat veel inzichten uit de theorie de praktijk niet bereiken, en vice versa. Er is een bron van onontdekte kennis dat wacht om ontdekt te worden! Creativityn is je partner in deze expeditie.

We maken het een prioriteit om de literatuur over creativiteit te bestuderen vanuit verschillende vakgebieden en deze te synthetiseren en de bevindingen te transformeren en aan te bieden aan de praktijk.

Het is onze missie om de ultieme reisgids naar creativiteit te zijn,  en daarmee het probleemoplossendvermogen van mensen te vergroten. Als sommige mensen dat liever innovatie noemen, ook prima.

Team

Willemijn Brouwer is oprichter en aanjager van Creativityn. Op deze website verwijs ik naar ‘wij’ omdat ik wetenschapper en influences wil uitnodigen zich te scharen achter het initatief.

Over Willemijn 

De vakvrouw

‘Ik heb een Bachelordiploma Industrieel Ontwerpen en een Masterdiploma Strategic Product Design, beide van de Technische Universiteit Delft. Ik houd van creativiteit, humor en ‘wijsheden’. Sinds 2011 werk ik als zelfstandig professional in de rol van adviseur, facilitator en trainer van creatieve processen. Daarnaast ontwerp ik business/serious games (Your Nine Dots).

Sinds 2018 ben ik weer verbonden met de TUDelft als docent bij Industrieel Ontwerpen als docent. Ik ben tevens co-ontwikkelaar van een nieuwe Minor op het gebied van creativiteit: Connected Creativity, die in september 2020 start. Binnen de Minor ben ik verantwoordelijk voor het vak over de theorie van creativiteit, achter de praktijk.

Creativityn ben ik begonnen uit frustratie. In mijn ervaring zijn er te veel ‘self claimed experts’, zoals ik zelf (oh oh de paradox), die beweren de waarheid over creativiteit in pacht te hebben. Daarmee kom ik te veel ‘het zit zo en niet zo’ teksten tegen. Met een beetje kennis doorzie je meteen dat ogenschijnlijk opposerende stellingen in werkelijkheid complementair zijn. Ik wil juist alle kanten van dezelfde diamant belichten en het ‘complete’ verhaal vertellen.

De persoon

‘Ik ben geboren in de prachtige jaren tachtig (1982). Ik heb broers. Ik houd ervan om mijn tanden te poetsen en daarna koffie te drinken, beste moment van de dag. Toen ik klein was had ik een kat, die ik Katja had genoemd, omdat ik het een logische naam vond.

Ik houd niet van smartphones. Ik denk dat ik empatisch ben, maar wie ben ik om daarover te oordelen. Ik lees Oorlog & Vrede van Tolstoy en daarna de nieuwste chicklit van Jill Mansell. Als eind-dertiger heb ik grijze haren die nog redelijk door mijn blonde haren waren bedekt. Ik houd van A-lijn jurken.

Ik wou dat ik een instrument kon bespelen, zonder te oefenen. Ik denk dat ik grappig ben, hoewel dat vreselijk is om van jezelf te zeggen. Ook ik heb de tuin van de buitenwijk verkozen boven de gezelligheid van de stad. Alles voor de kinderen zullen we maar zeggen… Ik houd van spelletjes, puzzels, paradoxen en raadsels.

Ik denk dat ik vindingrijk, slim, assertief en een geluksvogel ben.

Wat anderen zeggen

Henk van der Steen (facilitator@Troje)

De Masterclass ‘Creativiteit & Problemen oplossen: hoe zit het nou echt?’ gaf mij een nieuwe, bredere èn diepere kijk op de begrippen creativiteit en probleemoplossing. We denken allemaal wel ongeveer te weten wat het is en hoe het werkt, maar Willemijn brengt je daar als deelnemer een flink stuk verder in. Naast de verrassende theoretische onderbouwing was de workshop erg goed in interactiviteit en de afwisseling van werkvormen. En tot slot is Willemijn als expert en facilitator een hele prettige, energieke en sprankelende persoonlijkheid. Kortom: zeer zeker een aanrader als je denkt alles al te weten over creativiteit, of als je met een team op een creatieve manier aan probleemoplossing wil werken.

Annemarie Boereboom (New Business Developer@Vialis)

Over de Masterclass Creativiteit & Problemen oplossen: hoe zit het nou eigenlijk? Als Innovatie en New Business Developer ben ik dagelijks in mijn werk bezig met creatieve en out of the box ideeën en oplossingen. Hoewel nieuwsgierig naar deze Masterclass was ik ook een beetje bang dat het weer zou eindigen in een brainstormsessie met geeltjes. Het tegendeel was waar! Door de koppeling van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van creativiteit aan praktijkcases bracht deze sessie veel meer inzichten dan vooraf verwacht.
Met praktische voorbeelden uit verschillende branches werd een goede brug geslagen met de theorie en welke aanpak nu wel of niet werkt en waarom. Het was echt een verdiepingssessie op het gebied van creativiteit die ik nog niet eerder gezien heb.
Het heeft ons team goede handvatten gegeven om onze eigen creativiteit sessies nog waardevoller te maken. Praktische handvatten en in te zetten tools zijn slechts het topje van deze training, het biedt zoveel meer. Zeker een aanrader voor mensen die meer willen weten over creativiteit en het komen tot vernieuwende oplossingen!

Nel Mostert (facilitator@MCCIM)

It is about time that somebody builds a solid base of the fragmented and therefore heavily under-used collection of creativity research, knowledge & tools. This base that Willemijn is building, will offer the ‘world of creativity’ a balanced view of what it consists of, how it can be applied and, ultimately, how this knowledge can make our world a better world through offering humankind a view of the wealth of connecting possibilities that creativity offers.

Inspiration for inspiration

Would you like to receive the Creativity Quartet 2020 as inspiration? Think about how you can inspire us. For example, we have a coffee, you send us a book or article, link us to a person, point us to a website, etc.  Leave your name and e-mail address and we’ll contact you for further information. We will not use your e-mail address to send you offers and won’t give away your information to other parties.

Explorer subscription